Mi vam u ovom tekstu predstavljamo drugu, onu žensku, stranu “ulične umjetnosti”. Nemojte nas pogrešno shvatiti, mi volimo Banksy-ja i pratimo njegov rad. Postoje mnogi razlozi zbog kojih volimo anonimnog street umjetnika. Iz njegovih umjetničkih pohoda možemo naučiti nešto više o angažovanoj i društveno odgovornoj umjetnosti, a njegova galerija je kako cijeli svijet, tako i internet.

Međutim, mi vam u ovom tekstu predstavljamo drugu, onu žensku, stranu ulične umjetnosti.

1.KASHINK 

Njeno sjedište je u Parizu, a kroz svoj rad predstavlja nam debele, dlakave muškarce, gangstere i šamane. Moje ime dolazi iz stripova koje sam čitala kada sam bila mala, rekla je ona u jednom intervjuu.

2. Miss Van

 

Rođena u Francuskoj, a trenutno nastanjena u Barceloni ova žena jedna je od orginalnijih žena umjetnica. Njene zidove krase romatične vizualizacije baroknog doba i dame sa biserima u krznu.

3. Clare Rojas

 

Ona živi i radi u San Francisku i kroz svoj rad propituje rodne teme. Njen najnoviji rad malo je apstraktniji od ranijih….

4. Lady Pink

 

Lady Pink, rođena je u Ekvadoru, a odrasla u Njujorku. Počela je slikati podzemna vozila 1979. godine, a prvu samostalnu izložbu imala je sa 21. godinu. “Mi branimo svoje radove sa šakama i ludom hrabrošću”, rekla je ona jednom prilikom.

5. Maya Hayuk

 

Ona živi i radi u Bruklinu, a poznata je po miješanju ukrajinskog naslijeđa sa svojih psihodeličnim i geometrijskim vizijama. Baka me učila o ukrajinskim radovima i vezovim, i to je bio jedan od prvih i dominantnijih uticaja koji sam primila…

6. Olek

 

Rođena u Poljskoj, a živi i radi u Njujorku. Majstorica je kukičanja, a stalno radi na novim radovima, prostorima, objektima i platnima. Kombinuje pank žanr, pop slike i političke poruke. Njeni radovi nose dvije dimenzije konceptualni i vizuelni.

7. Lady Aiko

 

Rođena u Tokiju, sa trenutnom adresom u Njujorku ova umjetnica objedinjuje elemente pop art-a, apstrakcije, grafita sa tradicionalnim japanskim slikama. “Mislim da kroz svoj rad predstavljam žensku energiju”, rekla je ona ranije za The Telegraph.

8. Faith47

 

Faith47 je južnoafrička umjetnica koja u prvi plan svojih radova stavlja duhovnost i prirodu iz urbanih sredina, one su nalik ilustracijama stvarnog života.

9. Shamsia Hassani

 

Ona je jedna od prvih ženskih street artist-a koja radi u Afganistanu. “Vjerujem da ima mnogo onih koji zaboravljaju sve tragedije sa kojima se žene u Afganistanu suočavaju”, objasnila je ona u razgovoru za Street Art Bio.

10. Alice Mizrahi

 

Živi i radi u Njujorki, a kroz svoju umjetnost stvara emotivne i snažne slike žena.  Ona je takođe, zajedno s Toofly, osnovana Younite, forum za ženskih uličnih umjetnica.

BONUS: Swoon

 


Tekst je preuzet sa Huffington Post-a, prevela i prilagodila Maja Isović

Foto: Instagram

Tekst preuzet sa: http://www.6yka.com/novost/63559/10-zena-street-art-umjetnica-koje-su-bolje-od-banksy-ja