PIŠEM TI PISMO

Želiš da se izraziš slobodno i da kažeš ono što misliš i osjećaš? Pismo je forma unutarnjeg dijaloga. Pismo sadrži tvoje emocije, potrebe, zahtjeve, promišljanja, stavove prema osobi ili situaciji koju si proživio/la. Pisanje pisma ti daje glas. Ponekada je teško otvoriti se i reći kako se osjećamo osobama koje su nam bitne u životu ili samoj/samom sebi. Pisanjem pisma bilježimo šta nam se desilo, zašto je bitno te kako se osjećamo. Pored toga, ti imaš punu slobodu da odrediš kako i šta želiš da se čuje, da obuhvatiš i podijeliš svoje iskustvo, svojim riječima i tempom, pod imenom koje ti želiš. Dijelimo svoja pisma, da se ne zaboravi i zauvijek ovjekovječi! Stvarajmo svoju stranu historije.

Ponekada osoba s kojom želimo iskomunicirati kako se osjećamo i o čemu promišljamo nije tu, nije prisutna, ili odbija da čuje. Ponekada nismo u mogućnosti da otkrijemo kako se osjećamo jer se bojimo posljedica, reakcije osobe kojoj bismo reklei kako se osjećamo, ili se bojimo kako će biti korišteno to što smo podijelilei. Ponekada ta osoba si sam/a ti. Ovo nas dovodi u situaciju zaglavljenosti, izolacije, frustracije i tuge. Pisanje pisma nas ohrabruje da se izmaknemo, sagledamo situaciju, pronađemo svoju perspektivu gledanja i analiziramo ono što se desilo. Može pomoći da preradimo snažne emocije, damo ili tražimo oprost, da prihvatimo ili pustimo pojedine osobe ili situacije.

Pismo ili poruka samo po sebi uvijek nosi određenu emociju, poruku, mišljenje ili stav te njegova upotreba kroz historiju je pokazala veliku snagu i moć, mogućnost uticaja na direktne promjene ili važnosti informacije koje jedno pismo može nositi. Bitno je istaći da pisanjem pisma poništavamo cenzuru i oslobađamo se potisnutih emocija tako što dopuštamo sebi da nam tok misli teče neometano, da kanališemo emocije koje osjećamo prema nekoj osobi ili prema samima sebi. Pišemo pisma za situacije iz prošlosti, pišemo pisma sebi ili drugima u sadašnjosti ili budućnosti. Pisma su takođe često način da prihvatimo, zatvorimo ili zaokružimo specifičnu situaciju, da se oprostimo od pojedinih osoba ili stanja.

ARHIVA: PIŠEM TI PISMO

Nadam se da će me i dalje voljeti

Nadam se da će me i dalje voljeti

Veoma je teško čuvati tajnu, taj intimni dio svoga bića. Nikada nisi siguran kome treba povjeriti nešto tako dragocjeno na čuvanje. Na svu sreću imam divne prijatelje koji su se pokazali kao odlični čuvari tajni. Moji prijatelji su uvijek tu uz mene, ali ipak ima...

read more
Pismo roditeljima, autor A.K.

Pismo roditeljima, autor A.K.

Želim razgovarati s vama. Znam da je čudno čuti ovu rečenicu iz mojih usta :), ali eto. Ovo što ću vam reći vjerovatno će vam djelovati ishitreno i nepromišljeno ali znajte da nije tako. Dugo vremena razmišljam o ovome i nije nešto što sam odlučio tek tako, u dva...

read more