AKTIVNOSTI

Aktivnosti Udruženja Okvir

  • PROJEKTNE AKTIVNOSTI 100% 100%

Kroz okvire: Ka javnom prostoru transformacije, ljubavi i slobode

Uz podršku ambasade Kraljevine Norveške, kroz proces propitivanja Teatra potlačenih, odnosno jedne od njegovih tehnika – Forum teatra, započelei smo implementaciju projekta : “Kroz okvire: Ka javnom prostoru transformacije, ljubavi i slobode“. Kroz ovaj projekat želimo predstaviti i objediniti više različitih kreativnih medija (radionice forum teatra, javna predstava, graficki dizajn, produkcija zvuka i videa), te promovisati  kvir umjetnost  i umjetnike/ce. Polazna tačka je želja da se Forum teatar upotrijebi kao kreativan i snažan politički alat kojim se transformišu iskustva nasilja, diskriminacije i opresije nad LGBT*IQA osobama, te za povezivanje iskustava među učesnicima/cama, kao i za građenje međusobnog razumijevanja i solidarnosti između LGBT*IQA osoba.

Psihološko savjetovanje za LGBTIQA osobe

U partnerstvu sa Astaea – Lesbian Foundation for Justice, Udruženje Okvir nastavlja psihološko savjetovanje za LGBTIQA osobe. Zbog visokog nivoa nasilja i diskriminacije nad LGBTIQA osobama, odlučilei smo da pokrenemo svoju bazu vršnjačkog psihološkog savjetovanja za sve lezbejke, gej, biseksualne, trans*, interseksualne i kvir osobe. Psihološko savjetovanje se radi dva puta sedmično: utorkom i četvrtkom u prostorijama Udruženja Okvir u Sarajevu.

SOS linija i treninzi psihološke podrške za LBTQ žene – Žene koje rade sa ženama

U partnerstvu sa Fondacijom Kvinna till Kvinna, Udruženje Okvir je u septembru 2013. godine započelo implementaciju jednogodišnjeg projekta SOS linija i treninzi psihološke podrške za LBTQ žene. Projekat je obuhvatao tri treninga čiji je cilj uspostavljanje psihološke podrške lezbejkama, biseksualnim, transrodnim i kvir ženama i osobama u BiH. Pored treninga smo organizovalei savjetovanje učesnica sa trenericama, kao i napravilei DVD sa osnovnim materijalima psihološke podrške i psihološkog rada.

Participate 2015

U okviru projekta Participate 2015, Fondacija OneWorldSEE i Udruženje Okvir su omogućilei osam LGBTIQA aktivista/kinja da naprave digitalne priče kroz koje nam govore o svojim ličnim i političkim iskustvima. Digitalne priče su inovativan i multimedijalan način korištenja tehnologije gdje osoba u potpunosti kreira svoju priču kroz biranje muzike, fotografija, crteža, kao i pisanje priče koju želi da podijeli. Udruženje Okvir je napravilo dva participatorna videa ‘’Queer Re:act’’ o kvir aktivizmu u BiH i ‘’S ljubavlju, vaša djeca’’ o odnosu LGBTIQA osoba sa roditeljima/kama i biranim porodicama da bismo povećalei vidljivost LGBTIQA prava, osoba, kulture i identiteta u BiH. Kratki participatorni video ”S ljubavlju, vaša djeca” je uvršten u zvaničnu selekciju Međunarodnog festivala kvir filma Merlinka 2014.

Sigurni Dnevni Boravak (2012-2013)

Odlučilei smo da pokrenemo ‘’Sigurni dnevni boravak’’ da bismo kreiralei svoj prostor gdje se možemo slobodno i kreativno izraziti, pružiti međusobnu podršku jednei drugima unutar LGBTIQA zajednice i povezati se. U periodu od juna 2012. godine do septembra 2013 godine smo organizovalei 8 edukativnih radionica na teme LGBTIQA identiteta, kulture i aktivizma. Takođe smo organizovalei ukupno 35 kreativnih radionica: večeri poezije, društvenih igara, radionica pravljanja kolaža i stensila, yoga časova, i sedmicnih projekcija filmova o LGBTIQA aktivizmu. Projekat ‘’Sigurni dnevni boravak’’ je ostvaren uz podršku donatorskih sredstava ambasade Sjedinjenih Americkih Država sa sjedištem u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Projekat www.okvir.org (Decembar 2011.-Mart 2012.)

Zbog potrebe za virtualnim prostorom za LGBTIQA osobe gdje se postavlja sadržaj vezan za LGBTIQA aktivnosti, pitanja i dešavanja u BiH i regiji, aktivistkinje i aktivisti Udruženja Okvir su učestvovalei u radionicama postavljanja sadržaja, autorskih prava i pisanja kolumni za postavljanje sadržaja na web stranicu www.okvir.org. Projekat je finansiran od strane Ambasade Kraljevine Holandije u Sarajevu, BiH i ujedno je i prvi finansirani i zvanični projekat Udruženja Okvir.

  • VANPROJEKTNE AKTIVNOSTI 100% 100%

Obilježavanje Dana sjećanja na ubijene trans* osobe 20.11.2013

Aktivisti i aktivistkinje udruženja Okvir su obilježilei Međunarodni dan sjećanja na ubijene trans* osobe širom svijeta postavljanjem banera sa natpisom ”20.11. Dan sjećanja na ubijene trans* osobe” na Ajfelovom mostu u Sarajevu, BiH. Na istom mjestu zapaljene su svijeće, te postavljene poruke: ” Pravo na rodni identitet i život bez nasilja”, ”Ja sam isto čovjek, ja imam pravo da volim, radim i postojim”, ”Moje tijelo-moja sloboda, ”Spol nije rod” i dr.

U toku 2013. godine je ubijeno 238 trans* osoba širom svijeta zbog transfobije, mržnje i neznanja, prema izveštaju koji je objavio Transgender Europe’s Trans Murder Monitoring project. Zločini počinjeni iz mržnje nisu definirani jednako u pravnom sistemu BiH, gdje se krivični zakoni razlikuju na nivoima Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta.  Definicija mržnje se treba uskladiti na državnom nivou krivičnog zakona kao ”pobuda za počinjenje krivičnih djela koja je u potpunosti ili djelimično zasnovana na razlikama po osnovu stvarnog ili pretpostavljenog etničkog porijekla, nacionalnosti, jezika ili pisma, vjerskog uvjerenja, rase, boje kože, spola/roda, seksualne orijentacije, političkog ili drugog uvjerenja, socijalnog porijekla, društvenog položaja, dobi, zdravstvenog stanja ili drugih osobina” što je već regulisano u Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Trans* osobe se svakodnevno susreću sa nasiljem, regulisanjem spola i roda kako na institucionalnom tako i na drugim nivoima, te brisanjem osnovnih ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Svaka osoba u Bosni i Hercegovini ima pravo na rodni identitet i život bez nasilja. Naša je odgovornost da individualno i kolektivno osudimo kršenje i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava te da promovišemo i branimo različitost bez obzira na rod, spol, klasu, rasu, etnicitet, starosnu dob i sposobnost, jer smatramo da svi/e imamo jednako pravo da izrazimo i uživamo svoje slobode bez straha od nasilja, diskriminacije i ugnjetavanja.

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije IDAHOT 2013

Obilježilei smo Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije sljedećim aktivnostima: Slušaonica by Glitter Decadence; FOOD NOT BOMBS – veganski ručak; Free shop UZMI I/ILI OSTAVI; Kafa sa aktivistkinjom Slobodankom Bobom Dekić; Predavanje „Kvir na filmu“ by Aleksandar Stojaković; Šareni party. Ovim aktivnostima i zajedničkim djelovanjem smo željelei skrenuti pažnju na važnost naše zajedničke svakodnevne borbe i solidarnog djelovanja protiv homo/transfobije u Bosni i Hercegovini.

Učestvovanje u One Billion Rising kampanji 2012

Udruženje Okvir je učestvovalo u kampanji ONE BILLION RISING – JEDNA MILIJARDA USTAJE PROTIV NASILJA gdje je širom BiH plesno obilježen V-Day, dan borbe protiv nasilja nad ženama. V-Day su organizirale 210 organizacija I institucija u 37 gradova i mjesta u obilježavanju V-Day. BiH je jedna od 200 zemalja koja je ustala i obilježila ovaj dan.

slem3

 

 

 

Radionice slem poezije

(Januar 2013)

Suština slem poezije nije natjecanje niti konkurencija, nego slavljenje naših različitosti i naš neposredan i strastven odnos prema umjetnosti poezije. Aktivistkinje i aktivisti Udruženja Okvir u suradnji sa MitOst organizacijom su održalei radionice slem poezije i kreativnog pisanja za djevojke.

Akcija Ljubav za sve! (30.12.2012.)

Direktno reagovanje aktivista i aktivistkinja širom BiH je podstaknuto eskalacijom nasilja i govora mržnje prema LGBTIQA osobama u 2012. godini: zabrana dobrovoljnog doniranja krvi, nasilje kojem su bilei izloženei LGBTIQA aktivistkinje i aktivisti na Kosovu te fizički napad na mladića u Mostaru na osnovu seksualne orijentacije. Pored zločina počinjenih iz mržnje nad LGBTIQA osobama, došlo je i do alarmantnog porasta poruka mržnje u javnom prostoru, uključujući otvorene prijetnje smrću: ‘’SMRT PEDERIMA!’’, ‘’NA KOLAC! HZ!’’, ‘’PEDERI I LEZBE NAPOLJE! BNF!’’. Nasilje i govor mržnje usmjereni prema LGBTIQA osobama se moraju javno osuditi, te se na iste mora adekvatno odreagovati. Aktivistkinje i aktivisti širom BiH su organizovalei akcije postavljanja plakata u Banja Luci, Tuzli, Sarajevu i Prijedoru.

Promocija QQT-209x300T magazina

(09.12.2012.) Promocija se održala u kafeu “Pussy Galore” u Sarajevu, BiH. Član redakcije časopisa, Aleksandar Stojaković je govorio o razlozima za izdavanje časopisa, ciljevima i budućim planovima. Na promociji su predstavljeni svi brojevi QT časopisa: Br. 1-2: Priroda želje i društvo transgresije, Br. 3-4: Uvod u istoriju prestupa, Br. 5-6: Mišel Fuko i analitika moći, Br. 7: Žak Lakan i izazov psihoanalize, Br. 8-9: Sigmund Frojd i rađanje psihoanalize.

Dijeljenje ”fortune cookies” sa OneWorldSEE (2.12.2012.)

U sklopu kampanje organizacije OneWorldSEE 16 dana aktivizma usmjerene protiv rodno zasnovanog nasilja, aktivistkinje i aktivisti Udruženja Okvir kao partnerska organizacija su učestvovalei u uličnoj akciji dijeljenja kolačića sudbine sa feminističkim porukama. Cilj kampanje je da se podigne svijest o problemu nasilja, posebno nasilju koje se dešava kroz korištenje tehnologije.

aids-300x151Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a (01.12.2012.)

Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, Udruženje Okvir je organizovalo uličnu akciju dijeljenja crvenih trakica, kondoma i promo/info materijala sa informacijama o besplatnom i anonimnom testiranju na HIV.

split-prideVideo podrške ‘’I MI ĆEMO BITI NA PRAJDU’’ (06.06.2012.)

U znak solidarnosti povodom organizovanja i održavanja Split Prajda, napravilei smo video podrške učesnicima i učesnicama, organizatorima/kama Split Pride-a koji je uspješno organizovan 09.06.2012.godine.

Yarn bombing akcija povodom IDAHO sedmice (17.05.2012.)

Međunarodni dan borbe protiv homofobije obilježava se od 17.maja 1990. godine kada je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste bolesti. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije Udruženje Okvir je izrazilo zabrinutost povodom postojećeg stanja prava i sloboda LGBTIQA zajednice, otvorene diskriminacije u javnom prostoru i ignorisanja vlasti i nadležnih organa u BiH. Odlučilei smo obilježiti 17. maj Yarn bombing akcijom koju smo započelei zajedno sa našim sestrama, majkama, drugarima/icama, saborkinjama/cima širom BiH još početkom marta i koja je trajala je sve do polovine maja. Rezultat akcije su pleteni šalovi duginih boja dužine 30 metara. Za vrijeme trajanja akcije smo konstantno informisali sve o važnosti prava lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans*, interseks, kvir i aseksualnih osoba te važnosti borbe protiv homofobije i transfobije. Pletene šalove duginih boja smo postavili/e na drveće u centru grada. Yarn bombing instalacija je eko karaktera. Pored toga smo postavili/e zastave duginih boja na četiri različite lokacije u Sarajevu.

Javni performans ”Transinformiši se”

 

”Transinformiši se” je performans Udruženja Okvir uz autorsku muziku Ilvane Dizdarević koji je održan 12.4.2012. u Sarajevu kao dio Festivala akcije i reakcije BAZA; 19.5.2012. u Banja Luci na Trgu Krajine; te 15.9.2012. u Sarajevu, kao dio Festivala Pitchwise. Performansom “Transinformiši se” smo željeli da skrenemo pažnju na stigmatizaciju koja je opšteprisutna u bh društvu.

Performans predstavlja pojedinačno i grupno oslobađanje od stigmatizacije, zajedničku borbu i naše povezivanje kroz solidarnost, poštovanje i ljubav.

 Video podrške Zadružinski od Okvira (23.3.2012.)

 

zadruzinski

 

Aktivistice i aktivisti udruženja Okvir su snimili video podrške povodom slovenačkog referenduma o promjeni porodičnog zakona, i proširivanje prava usvajanja djece na istospolne zajednice.

Prigovor na TV stanrakicu PINK BH zbog javnog promovisanja govora mržnje (1.12. 2011.)

Nakon što je TV stanica PINK BH prekršila Član 4.”govor mržnje”, stav 3 Kodeksa o emitovanju RTV programa, Udruženje Okvir uputilo je prigovor Regulatornoj agenciji za komunikaciju RAK zbog govora mržnje prema LGBTIQA osobama u emisiji Zabranjeni forum TV Pink BH. Kao dio emisije ‘’Promjena pola – tijelo kao zamka’’ emitovane 17. novembra 2011. u „telop-u“ su prikazivane SMS poruke I čitani su komentari gledatelja sa facebook-a koje su sadržavale govor mržnje na rodnoj osnovi, te podsticale na diskriminaciju, mržnju, netrpeljivost i nasilje prema transrodnim i transeksualnim osobama. RAK je kaznio TV stanicu PINK BH iznosom od 2000 KM .

 

kvirKvir partiji za LGBTIQA osobe
(2011 i 2012)

Udruženje Okvir je organizovalo seriju tematskih partija u svrhu socijalizacije LGBTIQA zajednice u BiH te afirmaciju lokalnih umjetnika/ca, kao i benefit partije u cilju prikupljanja sredstava za operaciju promjene pola našeg druga. Razne akcije prikupljanja sredstava uz solidarnu pomoć i podršku aktivista/kinja kako iz Sarajeva tako i regiona pa i svijeta održane su u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Mostaru, Beogradu i Berlinu.

Sviđaju ti se aktivnosti?