Forum teatar – Direktna akcija: Sada i ovdje! Zajedno!

Ono što je mene zaintrigiralo i privuklo kod ovog projekta je mogućnost da se marginaliziranim osobama konačno ponudi potencijalni javni prostor za izražavanje i kao što to pokretački moto kaže to mora da bude „…sada i ovdje“, bez odgađanja, jer problem diskriminacije nije nešto što se dešava tamo negdje. Vjerujem da umjetnost u ovom slučaju služi svrsi te da ostaje dosljedna svojim idealima jer ne podrazumijeva nešto što je jednosmjerno i zatvoreno, već je dovoljno politički angažirano i provokativno da navede ljude da se zamisle i promisle.

Učesnik prvih Forum teatar radionica

Što se tiče ove radionice u odnosu na neke druge – mislim da je prednost u tome što naglašava našu svjesnost bivanja u prostoru kao tijela i njegovog položaja u trenutku koji stvara sliku o nama i društvu. Svojim sadržajem dosta podstiče na akciju, želju za ličnim doprinosom mene kao pojedinca društvu, želju da budem dio društva koje ima u cilju rad na ostvarivanju društvenih promjena, mijenjanje stavova i zakona ka poboljšanju odnosa među različitim društvenim grupama, edukovanje i približavanje. Sve da bi se shvatilo da drugačije ne mora da znači nesto loše i da treba lako da bude odbačeno od strane većine, sve to koliko je moguće na određenom prostoru djelovanja s obzirom na kulturološke i ostale razlike.

Učesnica drugih Forum teatar radionica

Razlog zbog kojeg se prijavljujem i na ovaj krug radionica je što sam još prošlog puta zaljubio u forum teatar, u smislu umjetničkog alata koji ima pravi terapijski učinak. I nakon što su se dojmovi slegli, prepoznao sam praktičnost  forum teatra što predstavlja univerzalni načina komuniciranja, gdje bez ijedne riječi pričaš priču koja je transparentna, elastična i fleksibilna – kao glina. Uživao sam i želim opet!  

Učesnik trećih Forum teatar radionica

Transformisati opresiju, diskriminaciju i nasilje nad LGBT*IQA osobama u BiH kroz zajedništvo i stvaranje – moto je radionica Forum teatra koje su dio projekta “Kroz okvire: ka javnom prostoru transformacije, ljubavi i slobode“, uz podršku Norveške ambasade u BiH.

U periodu od septembra 2015. godine do danas, organizovalei smo četiri forum teatar radionice za ukupno 24 osobe širom BiH. Na našem stvaralačkom putu  istražujemo Forum teatar i njegove mogućnosti, svoju stvarnost prenosimo i dijelimo kroz pozorište koje nam je mjesto susreta, inspiracije, zajedništva i transformacije. Tokom četiri održane radionice već je puno emocija, pozitivne energije i kreativnosti razmijenjeno među nama. Otkrili smo  nove načine i alate za transformaciju naših iskustava, zajedno se igramo i stvaramo, razvijamo drugačije načine za komunikaciju kroz pokret, glas i scenu. Kroz rad na radionicama, kreiramo predstavu, koju uveliko uvježbavamo i postavljamo na scenu kao kreativni tim od 20 osoba. Forum teatar predstava je planirana za februar 2016. godine u prostoru Art Kina Kriterion.

U toku procesa kreiranja forum teatar predstave, dijelili smo i razmijenjivali naša iskustva kao  LGBT*IQA osobe u BiH, te se na taj način povezali kao grupa. Nastanak naše forum teatarske predstave traje nekoliko mjeseci zasnovan je na pronalasku mogućnosti transformacije naših iskustava baš kroz tehnike Forum teatra, građenju povjerenja i međusobnom osnaživanju. U toku svega ispričali smo, uvježbali i na scenu postavili tri forum priče koje čine težište predstave i bave se različitim vrstama opresije, nasilja i diskriminacije nad LGBTIQA osobama. Teme koje obrađujemo u predstavi su: diskriminacija LGBT*IQA osoba u obrazovanju, opresija LGBT*IQA osoba u porodici i diskriminacija trans* osoba na graničnom prelazu.

Kroz forum teatar radionice i kreativni rad na predstavi, povezalei smo se i sa drugim umjetnicima/cama. Saradnja sa Božom Vrećom kroz objavu njegove pjesme Aladža takođe obilježava naše kreativno putovanje, gdje je pjesma Aladža jedan od dijelova naše predstave. Ponosnei smo da tim mladih, kreativnih osoba već uveliko radi na osmišljavanju scenografije za predstavu kao i na produkciji zvuka. Cijeli proces vode Ana Isaković i Demir Mekić.

Realizacija projekta Kroz okvire: Ka javnom prostoru transformacije, ljubavi i slobode je omogućena uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u BiH.

logo_norw-emb

 

Ana Isaković

Ana Isaković

Pozorišna kritičarka, Beograd

Ana radi u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu kao program asistent, te piše kritike za različite medije u Srbiji.

Demir Mekić

Demir Mekić

Sociolog i trener Teatra potlačenog, trener na temu rodne ravnopravnosti i omladinski radnik

Demir radi sa zajednicom kroz neformalno obrazovanje, najčešće koristeći teatar kao sredstvo. Angažovan na projektima raznih omladinskih, kulturnih organizacija  i organizacija za ljudska prava, a neke od njih su: Helsinški odbor za ljudska prava, Centar E8, ApsArt, itd…