Osnove IT sigurnosti

Na radionici ”Osnove IT sigurnosti” razgovaralei smo o tome šta znači biti siguran/na na Internetu? Kako zapravo Internet funkcioniše i koliko informacija (ne)svjesno ostavljamo na internetu o nama. Također smo razgovaralei o velikim kompanijama kao što je Google, Twitter i Facebook, na koji način prikupljaju informacije o nama, zašto to rade i koje su posljedice. Međutim, potreba da se zaštitimo na internetu ne dolazi samo zbog velikih kompanija koje prikupljaju podatke o nama, nego i zbog potrebe da se zaštitimo od pojedinaca/ki koje mogu da prikupljaju informacije o nama i da ih zloupotrebljavaju.

Kada govorimo o ranjivostima i nesigurnostima u online prostoru, jako je bitno da da znamo način na koji online prostor funkcioniše i kako ga mi koristimo. Upad neovlaštene osobe u naš računar ili mrežu može dovesti do poražavajućih posljedica, kao što je na primjer, krađa informacija, brisanje ili manipulisanje podataka, krađa identiteta, krađa kreditne kartice, pasvorda ili korisničkog imena, onemogućavanje pristupa korisničkim uslugama itd. Hakeri imaju veliki spektar mogućnosti i alata koje koriste kako bi neovlašteno pristupili našim podacima, ali također postoje mnogo programa (obično open source) koji nam omogućavaju da se zaštitimo od napada.

U nastavku ću da nabrojim koje programe mi možemo koristiti kako bi omogućili/e sebi anonimno pretraživanje na internetu, enkriptovanje e-mailova, zaštitu pasvorda, vraćanje izgubljenih podataka sa računara kao i enkriptovanje i zaključavanje podataka na računaru.

Recuva: http://www.piriform.com/recuva

Recuva je besplatni program koji vam omogućava da vratite izbrisane podatke sa vašeg računara, memorijske kartice, recycle bina ili mp3 playera.

Keepass:http://keepass.info/download.html za Windows

KepassX:https://www.keepassx.org/downloads/ za Linux (ukoliko koristite Ubuntu, možete skinuti KeepassX i sa Ubuntu software Center.

Keepass je program koji omogućava da kreirate enkriptovanu bazu podataka u kojoj možete da sačuvate sve svoje pasvorde, tako da možete da zapamtite samo jedan pasvord.

Napomena: Keepass je dobar program ukoliko imate mnogo pasvorda koje ne možete zapamtiti, ali svakako preporučujem da je najbolja zaštita od hakera ukoliko možete da zapamtite pasvorde.

OS: Windows, Linux

CCleaner : http://www.piriform.com/ccleaner

CCleaner je program za čišćenje neželjenih, često malicioznih, programa na računaru.

OS: Windows

USB panda (Panda software koji detektuje antiviruse na USBu i računaru, i onemogućava malicioznim programima da se instaliraju sa USB na vaš računar, na način da onemogućava opciju ”auto run” koja se nalazi u malicioznim programima.): http://download.cnet.com/Panda-USB-Vaccine/3000-2239_4-10909938.html

OS: Windows

Web of Trust: https://www.mywot.com/

WOT je dodatak na web pregledniku koji vam nudi ocjenu svake web stranice koju posjećujete. Na osnovu preporuke i glasova drugih korisnika možete da vidite da li web stranice sadrže viruse, crve ili trojance, da li krše pravila o privatnosti i da li sadrže sadržaje koji su neprimjereni za djecu.

10minutes mail: http://10minutemail.com/10MinuteMail/index.html

10 minutes mail, kao što i samo ime kaže, traje samo 10 minuta i nakon toga se uništava. 10 minutes mail je koristan ukoliko želite da se registrujete na određene web stranice kako bi skinuli određeni sadržaj, a ne želite da dajete svoje ime i prezime ili mail adresu.

Ghostery: https://www.ghostery.com/en/

Ghostery je dodatak na web preglednicima koji blokira Third-party Cookies i Tracking Cookies onemogućavajući različitim kompanijama da nas prate dok surfamo na internetu.

Pidgin: https://pidgin.im/

Pidgin je chat program koji vam omogućava da se prijavite na više računa simultano. Na primjer, možete da razgovarate u isto vrijeme sa MSN-u, Google Talku ili na Yahoo chatu.

Ukoliko želite enkriptovanu preko Pidgina možete instalirati OTR: https://otr.cypherpunks.ca/

OS: Windows, Linux

Tor: https://www.torproject.org/

Tor je mreža virtuelnih tunela koji omogućava ljudima i grupama kako bi poboljšali svoju privatnost na internetu. Tor pruža temelj za niz aplikacija koje omogućavaju organizacijama i pojedincima da dijele informacije preko javnih mreža bez ugrožavanja njihove privatnosti.

OS: Widnows, Linux

OS Tails: https://tails.boum.org/

Tails je live operativni sistem koji se može pokrenuti sa DVD-a, USB ili SD kartice. Omogućava anonimno surfanje i sigurnost, i pomaže nam da zaobilazimo cenzuru.

Sve konekcije na internetu idu kroz Tor mrežu. Ne ostavljaju tragove na računaru koji koristite ukoliko vi ne odlučite drugačije. Koristi najbolje kriptografske alate za enkriptovanje datoteka, e-mail pošte, i chata.

SafeHouse Explorer: http://www.safehousesoftware.com/SafeHouseExplorer.aspx

SafeHouse Explorer je program koji omogućava da enkriptujemo i sakrijemo naše podatke na računaru od osoba kojima nije dozvoljen pristup.

OS: Windows