Kroz Okvire: Ka javnom prostoru transformacije, ljubavi i slobode

 

KrozOkvire

Vizualni identitet: KONCEPT DESIGN group

Udruženje Okvir ovim putem sa radošću  najavljuje početak realizacije projekta  pod nazivom: “Kroz okvire: Ka javnom prostoru transformacije, ljubavi i slobode“. Kroz aktivnosti ovog projekta želimo da propitamo mogućnost korištenja pozorišne, scenske i multimedijalne umjetnosti kao alata transformacije naših svakodnevnih iskustava kao kvir osobe u BiH. Paralelno uz proces građenja međusobnog razumijevanja i solidarnosti, želimo da zajednički doprinesemo građenju vidljivosti kvir kulture i umjetnosti u BiH. Posebno smo ponosnei na ovaj pionirski poduhvat jer naše buduće aktivnosti predstavljaju zajednički kreativni rad talentovanih LGBT*IQA osoba širom BiH u poljima pozorišne, scenske i multimedijalne umjetnosti.

U toku desetomjesečnih aktivnosti planiramo realizovati pet trodnevnih Forum teatar radionica iz kojih  će proizaći predstava koja će se igrati u javnom prostoru. Poziv za učešće na  prvoj radionici biće objavljen početkom  septembra 2015. godine. Kroz ove aktivnosti želimo da kreiramo i brošuru o Forum teatar tehnikama. Pored toga, bavićemo se snimanjem kratkog dokumentarnog filma koji će da prati proces kreativnog stvaranja LGBT*IQA osoba širom BiH. Vizualni identitet ovog projekta je kreirala KONCEPT DESIGN grupa. Takođe smo ponosnei da ovim putem najavljujemo i početak saradnje sa umjetnikom Božom Vrećom koji nas inspiriše svojim umjetničkim stvaranjem kao i kvalitetom svog rada.

Trenerica i trener radionica forum teatra koji će učesnike/ce voditi kroz kreativni proces su Ana Isaković i Demir Mekić. Ana Isaković je pozorišna kritičarka iz Beograda. Trenutno radi u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu kao program asistent, te piše kritike za različite medije u Srbiji. Demir Mekić, sociolog i trener Teatra potlačenog, trener na temu rodne ravnopravnosti i omladinski radnik. Radi sa zajednicom kroz neformalno obrazovanje, najčešće koristeći teatar kao sredstvo. Angažovan na projektima raznih omladinskih, kulturnih organizacija  i organizacija za ljudska prava, a neke od njih su: Helsinški odbor za ljudska prava, Centar E8, ApsArt, itd..

Realizaciju projekta podržala je ambasada Kraljevine Norveške u Sarajevu.

Radujemo se zajedničkom radu i stvaranju!