Queer Sarajevo Festival dokumentarac

Prvi Queer Sarajevo Festival (QSF) se trebao održati od 24.-28-09.2008. u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, poklapajući se sa svetim muslimanskim mjesecom Ramazanom. “Grad tolerancije i multikulturalnosti” označio je QSF kao “pedersku provokaciju”, a organizatore/ice kao “uvezeni otpad” sa Zapada. Vlada – suptilno i verbalno, huligani i vehabije – brutalno i fizički, stajali su rame uz rame protiv Festivala. Policija se nalazila u međuprostoru. QSF je otvoren, ostavljajući za sobom desetak povrijeđenih osoba. Iako se nije nastavio, on ostaje otvoren, propitujući samu srž BH demokratije.

Prvi Queer Sarajevo Festivala (QSF), u organizaciji Udruženja Q, imao je za cilj da prikaže ‘životne priče’ LGBTIQ osoba — njihove svakodnevnice, ljubavi, veze, prijateljstva, porodice, aktivizam, strahove i sve ostale ‘životne stvari’ i pitanja. Organizacioni tim Festivala pripremio je petodnevni program uključujući izložbe, filmove (dokumentarne i igrane), okrugle stolove i performase, u svrhu uključivanja queer teorije, umjetnosti i kulture u Sarajevski kulturni mainstream.

Zamišljen kao siguran i slobodan prostor zasnovan na principima slobode, nenasilja, samodefiniranja i samoidentifikacije, Festival je javno otvoren 24.09.2008. u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, BiH, sa tri umjetničke izložbe. Iako je protestovanje protiv QSF-a uveliko bilo u toku prije otvaranja, fizičko nasilje protiv Festivala, gostiju/šći i organizatora/ica se ipak desilo tokom samog svečanog otvaranja. Nasilje je orkestrirano i sprovođeno od strane nekoliko individua i organiziranih grupa oko Akademije kao i kilometrima udaljeno od nje. Najmanje deset osoba je povrijeđeno tokom te noći, dok je organizacioni tim nastavio bivati meta govora mržnje i prijetnjama koje su pristizale sedmicama prije i nakon otvaranja Festivala.

Iako program QSF-a nije održan u potpunosti, sam Festival nikada nije službeno zatvoren, pretvarajući se tako u političku borbu protiv nasilja, nacionalizma i fundamentalizma u Bosni i Hercegovini.

Udruženje Q je u period od 4. septembra do 3. oktobra podnijelo 20 prijava Policijskim upravama protiv NN lica koja su učestvovala u nasilju nad gostima/šćama i organizatorima/cama QSF-a.

Do sada su dignute samo dvije optužnice. Istraga je navodno još uvijek u toku.

Autori/ke — Maša Hilčišin i Ćazim Dervišević
Producent — Udruženje Q (2009.)
Donatori — Ambasada Švicarske u BiH, Ambasada kraljevine Nizozemske u BiH, Kanadska Ambasada u BiH, Global Fund for Women, OffStream, Heart and Hand Fund, COC HIVOS, Astraea Lesbian Foundation for Justice, Urgent Action Fund

Udruženje Q se zahvaljuje svim osobama, kao i lokalnim i međunarodnim organizacijama, koje su javno podržale Queer Sarajevo Festival i vladavinu zakona i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Također želimo da zahvalimo Sarajevskom otvorenom centru i njihovim aktivistima koji su učestvovali u iniciranju QSF-a.

Izvor: http://www.queer.ba/content/queer-sar…
Izvor: http://www.queer.ba/v1/qsf.htm